Iias logga
blankett för deklaration 2024

Datum för deklaration 2024

Viktiga datum för skatteåterbäring 2024 - Allt du behöver känna till för deklarationen

Nu närmare det sig igen att återigen bli dags för att deklarera för inkomster och avdrag för det föregående året, 2023. En vanlig fundering många har är vilka datum det är som gäller och därför har vi på denna sida samlat det viktigaste datumen att känna till gällande skatteåterbäringen för 2024.

Deklaration för företag

Enskilda firmor delar datum för deklaration med privatpersoner. Men för andra företagsformer och för dig som driver ett aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag, förening eller en stiftelse påverkar, datumet för företagets bokslut, vilken dag som man ska lämna in inkomstdeklarationen. Vi erbjuder hjälp med deklaration åt företag, så tveka inte på att höra av er till oss om ni vill få hjälp av proffs! 

Viktiga datum inför deklarationen 2024

12 Februari

Sista dagen att reglera kvarstående skatt över 30 000 kronor närmar sig, och det är avgörande för att undvika påföljder i form av kostnadsränta. Från och med den 12 februari börjar kostnadsränta appliceras på obetalad skatt över 30 000 kronor.

4 Mars

För den kommande fastighetstaxeringen av 2024 har du fram till den 4 mars på dig att lämna in din fastighetsdeklaration och säkerställa korrekt hantering av din fastighetsbeskattning.

8 Mars

Från och med den 8 mars kan du påbörja din deklaration genom appen eller e-tjänsten. Om du har mobilt Bank-ID eller e-legitimation är det möjligt att påbörja deklarationen även om din pappersdeklaration inte har anlänt ännu.

12 Mars

Om du fick en kvarskatt enligt ditt slutskattebesked i december 2023 måste hela beloppet vara inbetalt på ditt skattekonto senast den 12 mars.

3 April

Senast den 3 april bör du ha godkänt din deklaration i Skatteverkets app eller e-tjänst för att kvalificera dig för skatteåterbäring i mitten av april, förutsatt att du inte gör några ändringar eller tillägg.

12 April

Mellan den 9 och 12 april kommer Skatteverket att skicka ut slutskattebesked och genomföra utbetalningar av skatteåterbäring till de som godkände sina digitala deklarationer senast den 3 april utan ändringar. För de utan digital brevlåda kommer slutskattebeskedet att skickas med posten 1–3 veckor senare, med en utbetalning senast den 12 april.

15 April

För de utan digital brevlåda kommer pappersversionen av deklarationen att levereras senast den 15 april.

2 Maj

Sista dagen att lämna in din inkomstdeklaration för inkomståret 2023 är den 2 maj.

3 Maj

Den 3 maj markerar sista dagen att betala kvarskatt under 30 000 kronor för att undvika kostnadsränta. Ränta på belopp under 30 000 kr börjar räknas från och med den 3 maj.

7 Juni

Mellan den 4 och 7 juni kommer Skatteverket att skicka ut slutskattebesked och genomföra utbetalningar av skatteåterbäring till de som deklarerade innan den 2 maj, antingen digitalt eller på papper. Utbetalningar kommer att ske senast den 7 juni, och för de utan digital brevlåda skickas slutskattebeskedet med posten 1-3 veckor senare.

15 Juni

Ungefär den 15 juni kommer de första besluten om fastighetstaxering att skickas ut till fastighetsägare med digital brevlåda.

30 Juni

De utan digital brevlåda kommer att få sina beslut via posten runt den 30 juni.

9 Augusti

Skatteverket skickat ut slutskattebesked och betalar ut skatteåterbäring, till dig som har digital brevlåda och som inte fick slutskattebeskedet i april eller juni, till exempel du som haft anstånd med att deklarera.

9 September

Skatteverket informerar om eventuell fastighetsdeklaration. Alla med exempelvis mobilt Bank-id, kan från den 9 september 2024 deklarera eller granska sitt förslag i e-tjänsten Fastighetsdeklaration, hyreshus eller Fastighetsdeklaration, industri.

12 September

Har du mottagit ditt slutskattebesked i juni och identifierat en skattefordran, måste du se till att din betalning registreras på Skatteverkets konto senast på detta angivna datum.

Svenska sedlar

Var ute i god tid - undvik räntekostnader

När det kommer till skatteåterbäring och inkomstdeklarationen är det smart att vara ute i god tid om man ska betala kvarskatt.

Om du har kvarskatt från 2023, är bra datum att ha extra koll på:
12 februari 2024 – datum när pengar ska finnas på Skatteverkets konto – för dig som ska betala kvarskatt över 30 000 kronor, för att undvika kostnadsränta.

3 Maj 2024 – datum när pengar ska finnas på Skatteverkets konto – för dig som ska betala kvarskatt som är mindre än 30 000 kronor.

Hur stor är räntan på restskatt/kvarskatt?

Från och med den 1 augusti 2023, höjde skatteverket på räntorna för restskatt och kvarskatt. De delas in i låg kostandsränta och hög kostnadsränta.

Låg kostnadsränta: 5%.
Hög kostnadsränta: 20%.

Låg kostnadsränta gäller t ex när du fått anstånd med betalning av skatt, vid omprövning eller om en skuld har överlämnats till Kronofogden.

Hög kostnadsränta beräknas på underskott på skattekontot där skulden redan förfallit. Den höga räntesatsen på skattekontot är 20 procent. 

Digitala Brevlådor För En Smidig Deklaration!

Missa inte chansen att få din deklaration i digital form mellan den 4-8 mars 2024 genom att skaffa eller redan ha en digital brevlåda senast den 3 mars. Besök skatteverket.se för att upptäcka vilka digitala brevlådor som passar just dig.

Har du ingen digital brevlåda? Oroa dig inte. Deklarationen når din folkbokföringsadress med posten senast den 15 april 2024. Men om du är ute efter snabbhet och har e-legitimation, kan du logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration och deklarera tidigare om det är din önskan.